jueves, 1 de abril de 2010

My6sense: intuint la web 3.0

Fa unes setmanes que vaig tafanejar una aplicació per a l'iPhone anomenada My6sense (www.my6sense.com) quan un amic em va preguntar si coneixia algun programari que permetés personalitzar automàticament la informació que es presenta a cada usuari segons les seves preferències i necessitats.

A My6sense la principal novetat rau en que la manera d'oferir la informació depèn de rastre que cada usuari deixa en el sistema quan fa clic sobre determinats continguts; es tracta doncs, d'un tipus de funcionalitat que dóna un pas més enllà del que coneixem com a web 2.0 i apunta cap a solucions que voregen el món web semàtica en la què s'interpreten els significats.



De fet My6sense aprèn amb tu i, amb unes poques sessions d'ús, el sistema comença a codificar els comportaments informacionals de cada usuari. Alhora, els avanços en l'aprenentatge mutu usuari/programari es puntuen en una mena de "termòmetre de la intuïció digital" que indica quan de bé la màquina et comença a comprendre. Inquietant? Potser sí, però les oportunitats que tot just es dibuixen ens porten a nous i més amplis escenaris de desenvolupament en el món de les webs. El citat termòmetre també situa en quin dels sis nivells et trobes en funció del que has entrenat: 1. Actiu (tot just comences) 2. Explorador (cada cop tens més curiositat) 3. Excel·lent (apa, això ja ho tens per la mà!) 4. Mestre (My6sense ja no té secrets per a tu) 5. Transcendent (el món de la web 3.0 et situa en un altre estadi) i 6. Senyor dels Sentits (Genial! adquirir intuïció digital és ben útil per a moure't en un món d'informació desestructurada).

Però la principal questió rau en si ja ens trobem preparats per entrar a la propera ona de la web 3.0 quan, de fet, tot just es comença a popularitzar el món de la participativa web 2.0 en els nostres entorns; sobretot de la mà de gent jove que viu i conviu des dels seus inicis en el món de les xarxes socials. Un altre repte important és que la tecnologia de moltes de les webs que tenim al nostre abast s'han creat sota el paradigma de les estàtiques webs 1.0 pel que el recorregut que tenim per davant és força ampli i cal que sigui efectuat progressivament i col·lectiva si pretenem que els avanços quallin fermament. Tanmateix, l'experiència en l'ús de noves aplicacions és quelcom interessant donat que ens apunta nous camis i ens permet clarificar cap a on cal avançar per tal de millorar en l'eficàcia i eficiència en l'ús de nous sistemes informacionals.

No hay comentarios: