Prescindir de l’ús del paper -a casa o a la feina- per a fer qualsevol tipus d’escrit o anotació, pot semblar una fita llunyana i difícil d’assolir en aquest camí que ens porta cap a un món cada vegada més digital.
Escriure a mà, sense paper, no és una pràctica habitual i no deu ser-ho per manca de tecnologia i d’arguments o conviccions mediambientals (assistim al boom de les tecnologies netes), sinó més aviat per qüestions d’usabilitat. Pensar en digital, ho acostumem a associar al fet de teclejar la informació; però la tecnologia, que és instrumental, potser hauria d’adaptar-se a la nostra capacitat apresa d’escriure. De fet, la dita de “El llegir no ens ha de fer perdre l’escriure” també la podríem repensar dient “El teclejar no ens ha de fer perdre l’escriure, a mà”. Però ¿Podrem mantenir l’escriptura tradicional i sentir-nos alhora plenament integrats al món digital? ¿Necessitarem sempre el paper per apreciar i sentir el valor d’un document manuscrit o una carta d’amor?
Hi ha aplicacions que ens poden començar a fer canviar de punt de vista; és el que ens planteja Noteshelf (http://appshopper.com/productivity/noteshelf) un programari pensat per al nou artilugi d’Apple, l’Ipad (http://www.apple.com/es/ipad/) i que diria que té molt de camp per guanyar. Noteshelf permet escriure a mà -amb els dits o millor amb un llapis adequat- i traçar lletres, signes o dibuixos amb gran comoditat. Una aplicació que alhora s’integra amb les capacitats de Dropbox (www.dropbox.com) com a sistema d’emmagatzemant de fitxers en línia que facilita l’arxiu i classificació de documents en carpetes, permetent així la seva recuperació des de qualsevol maquinari amb accés a Internet.
Documents escrits a mà que ja neixen digitalitzats, etiquetats, classificats, arxivats indefinidament, sense límits de volum, disponibles des de qualsevol lloc, als que hi podem annexar fotografies o fins i tot arxius de so. Estem parlant d’aplicacions com Noteshelf que ja es poden descarregar per un cost mínim o de forma gratuïta per al cas de Dropbox. Tot plegat, una mica temptador. Si més no, em sedueix pensar que en un futur no molt llunyà veurem com conviuen la tecla i el llapis, ampliant ambdós les seves potencialitats actuals.
No hay comentarios:
Publicar un comentario