jueves, 25 de junio de 2009

Netvibes, l’escriptori a mida de l’usuari

La plataforma Netvibes ( www.netvibes.com ) és una solució clarament concebuda com a eina “web 2.0”; és a dir, pensada per captar recursos informacionals que s’actualitzen freqüentment sota diferents entorns (portals, blogs, xarxes socials, repositoris multimèdia...) facilitant-ne la seva personalització i publicació al món obert d’Internet. Les característiques que considero la fan més atractiva són, en primer lloc, la simplicitat del concepte que la inspira; en segon lloc, la facilitat d’ús per part de l’usuari i en darrer lloc, l’interessant profit que es pot obtenir d’un recurs que, com cada vegada passa més, s’ofereix de forma gratuita des de la xarxa.

Algunes organitzacions de reconegut prestigi ja en promouen el seu ús, és el cas de Catalunya Ràdio ( www.netvibes.com/catradio ), TV3 ( www.netvibes.com/tv3 ) o la mateixa Universitat Oberta de Catalunya (www.netvibes.com/uoc). En qualsevol cas s’evidencia que cada cop prenen més importància els continguts –si són continguts de qualitat, és clar- i que el fet de volcar-los a la xarxa atorga una nova dimensió al seu valor, tan si parlem de nous continguts com si en reaprofitem d’antics, d’aquells que mai no s’havien pogut posar a l’abast de la gent però que si són disseminats a Internet de ben segur tindran interès per a nous públics.

Alhora, l’univers Netvibes fomenta el concepte d’innovació oberta pel fet d’oferir-se a la comunitat global de desenvolupadors que poden aportar del seu coneixement i creativitat en la creació de “widgets” ( http://es.eco.netvibes.com/widgets, aquests mòduls tecnològics ajuden a adaptar-ne la visualització de continguts que són alimentats des de les fonts més diverses mitjançant la seva capacitat de sindicació o compartició. Possibilitats d’innovació que, d’altra banda, cada vegada s’apropen més a les capacitats d’usuaris que sense ser necessàriment tecnòlegs poden gaudir de la funcionalitat d’unes tecnologies útils i a l’abast.

2 comentarios:

Xavier Gordillo dijo...

Hola Marc, Coincideixo amb tú sobre la utilitat de Netvibes. Utilizo molt les eines de Google: Docs, Calendar,Picasa...i per això he pensat exportar per OPML el meu Netvibes a un iGoogle o a un Google Reader. Penso, potser erroniament, que les útils eines de Google funcionaran millor en una lector de la mateixa "família". Que et sembla la idea? A més no acabo de saber la diferència entre el Reader i el iGoogle. Gràcies

Marc de San Pedro dijo...

Hola Xavier, em sembla molt interessant la idea que proposes. En tot cas, davant del dubte crec que el millor és provar-ho i veure si el resultat satisfà prou. Estaria bé que Google desenvolupés el seu propi Netvives, bo i que potser se'n refien de les eines que estan fent evolucionar com el seu Google Sites o el mateix Blogger. Pel que fa a la diferència entre el Reader i el iGoogle, crec que més aviat la diferència rau en els "widgets" que s'hi poden crear i donar a conèixer via iGoogle, fet que obre un món de possiblitats a la creació de noves aplicacions de visualització de continguts. Una abraçada!