lunes, 9 de marzo de 2009

Un univers de possibilitatsDes que l'home va arribar a la Lluna, aviat farà quaranta anys, vam prendre més consciència de la unitat i fragilitat del món en que vivim. Veure un planeta que des de l'espai no dibuixa fonteres i que dóna voltes sense fi va suposar, de ben segur, una experiència única per aquells tripulants de la missió Apol·lo XI. La tecnologia de l'època permeté als qui des de la Terra esperaven notícies amb delit, observar com era aquell satel·lit mai visitat i com de desconegut era el nostre món des de la immensa distància que ens separa. Avui en dia, salvant les distàncies de l'espai i del temps, podem aconseguir algunes unes experiències virtuals que ens permetran viatjar des del llogarret més perdut de la terra fins als límits inexplorats de l'Univers infinit.

Amb Google Sky (www.google.com/sky) viatjar fins a tocar els estels no havia estat mai tan senzill. La plataforma, que compta amb la col·laboració d'astrònoms dels observatoris més importants del món, permet identificar la posició de planetes i constel·lacions i observar el naixement de llunyanes galaxies, tal com ho ha testimoniat el mateix telescopi de l'espai, Hubble.

Amb Google Moon (www.google.com/moon) tenim la possibilitat d'obrir-nos a les ganes per d'explorar i fer-ho de la mà de científics de la NASA. Google Moon ens ofereix una interessant i extensa cartografia de Lluna que podrem manegar segons ens guiï la nostra curiositat. L'eina ens permet redescobrir la història de les primeres missions Apol·lo i saber gairebé tot del que van descobrir d'aquell món misteriós. Tot un Atles interactiu que posa la Lluna a les nostres mans. Per cert que fa un temps algú ja hi venia parcel·les allà dalt, suposo que era per si de cas esgotàvem el sòl edificable que tenim al nostre món.


Amb Google Earth (www.google.com/earth) l'experiència és tan màgica com reals són els escenaris que s'hi troben. Una entorn que posa en evidència que tot pot ser observat i que gairebé res no pot ser amagat. De ben segur que tots els que hi hem entrat hem tingut la temptació d'anar a trobar el carrer o el terrat de l'edifici on vivim i hem acabat veient o intuint els testos de la terrassa o la roba que ja fa un temps vàrem estendre.

I l'experiència continua i acabarem podent observar tot el que en aquesta vida és observable. La nova versió de Google Earth ja ens permet capbussar fins a les profunditats dels oceans, i fer-ho junt amb reporters del National Geographic que també ens ensenyen sobre l'evolució de les principals espècies en perill d'extinció, les troballes dels naufragis més coneguts o les petjades que poc a poc va deixant sobre el nostre planeta l'evident canvi climàtic. N'hi ha per a tots els gustos en un Univers de possibilitats.

No hay comentarios: