domingo, 25 de enero de 2009

FESLATEVATELE.TV

Que el fenòmen de l'audiovisual a Internet té un llarg recorregut per endavant és prou evident. A l'entorn d'això i si hi sumem les capacitats d'interacció de la xarxa, les possibilitats de distribució global del senyal i el disseny d'unes plataformes de fàcil maneig per a l'usuari, ens trobem amb eines que poden transformar qualsevol ciutadà en gestor d'una plataforma per fer televisió, produir continguts i decidir l'abast dels seus potencials seguidors.

Fa uns setmanes que Youtube llançava el repte als músics del món, marcant el camí del que serà una autèntica transformació del mitjà, animant als virtusos de qualsevol instrument a participar de l'Orquestra Simfònica "global" de YouTube; facilitant-los l'accés al primer concert virtual en vídeo i seleccionant els millors per actuar en una audició que se celebrarà en el Carnegie Hall de N.Y. ( http://www.carnegiehall.org ) durant el mes d'abril de 2009 ( http://www.youtube.com/symphonyes ). Alhora, el 22 de novembre de l'any passat Youtube obria el canal ( http://www.youtube.com/live ) retransmetent en directe i per a tot el món el primer gran espectacle, amb multitut d'artistes i intèrprets, generant una expectació que ha aconseguit atraure a l'event uns vint milions de persones.



I la història continua, i s'entossudeix a posar el ciutadà com a subjecte actiu i centre de nous fenòmens socials, i en aquest cas situant també la televisió retransmesa per Internet (TV IP) a l'abast de tots. És a dir, hem arribat a l'extrem que cada persona podria tenir el seu propi canal de TV. ¿Impossible?. Això és el que ara ens proposa Ustream ( http://www.ustream.tv ) la plataforma web on només cal que l'usuari disposi d'una senzilla webcam de les que es connecta amb USB a l'ordinador. Després de donar-s'hi d'alta i en menys de cinc minuts es pot estar retransmetent qualsevol contingut mitjançant una adreça pròpia d'Internet, per a tot el món. D'altres eines permeten el mateix, retransmetent en directe i fins i tot des del teu mòbil, és el també ens ofereix ara QIK ( http://www.qik.com ) una nova tecnologia que ha estat ampliament utilitzada al festival internacional de cinema de Sundance ( http://www.sundance.org ) i que ha servit per fer d'aquest esdeveniment únic, encara més promoció.

No sabem ben bé en quin moment de tot aquest revulsiu multimèdia ens trobem, sabem que tot avança a una velocitat extraordinària. Tanmateix, necessitem una mica de temps per anar-ho paint tot plegat, interioritzar-ho i animar-nos a trobar-hi utilitats pràctiques. El que és segur es que els canvis en aquest món de les noves tecnologies no te aturador i que malgrat l'anomenada crisi, aquest món evoluciona encara, o potser ara més, a velocitat de creuer.

No hay comentarios: