Tots sabem que mantenir una dieta equilibrada i un ritme adequat d'exercici en la vida diària és clau per contrarrestar tendències que sovint ens porten a un grau de sedentarisme i estrés.
Pel que fa a la pontenciar l'exercici físic, un dels element a considerar és el nivell de motivació personal per esmerçar-hi l'esforç i el temps que cal, uns requeriments genys insignificants. De fet, com tot bon hàbit, abans va esdevenir el costum que neixia alhora d'una primera passa, engrescadora. Més enllà dels consideracions de tipus comercial, val la pena posar en valor la popularització que la casa Nintendo ha fet dels videojocs interactius que amb la denominació de Wii (Fit, Sports, etc.) han afegit a l'entrenament físic moderat una important component de diversió per gaudir-ne sol o en companyia (http://tinyurl.com/2xx3lc). També m'interessa l'exemple de Nikeplus, que gràcies a un sensor que es pot incorporar a una sabatilla esportiva -de la seva marca o qualsevol altra- dóna informació precisa del teu moviment mitjançant un sistema de connexió sense fils amb l'iPod d'Apple, transformant l'experiència de córrer en un exercici de motivació i superació personal; un cop finalitzat l'entrenament es permet emmagatzemar les dades per estudiar la seva evolució i opcionalment compartir-les amb altres "runners" de qualsevol altre lloc del món (http://tinyurl.com/bbwvr2).
Pel que fa a la vessant de l'alimentació i el contingut dels àpats, cada cop agafa més ressò la campanya "5 al dia" (www.5aday.nhs.uk) que ha estat adoptada pel National Health Service per promoure el consum diari d'almenys cinc peces de fruita o verdura entre la població; amb aquest missatge es pretén reduir el risc d'alguns tipus de càncer, malalties coronàries i altres situacions cròniques que ens amenacen (http://tinyurl.com/mxq9hp). En aquest camp de la dieta, les noves tecnologies hi poden agafar un rol destacat tant pel que fa a difusores de consells de salut -edició de continguts multimèdia i potenciació de nous canals de comunicació com les Webs TV, la televisió per IP, la TDT, els Podcasts o el Videoblogging- o bé un paper de facilitadores de relació entre ciutadans que, mitjançant comunitats virtuals intercanvien experiències i s'ofereixen suport mutu -sovint amb l'acompanyament de professionals assistencials- davant de reptes comuns de salut (www.forumclinic.org/enfermedades/obesidad).
Tot un món, el de la promoció de la qualitat de vida, que té un llarg trajecte per endavant i moltes possibilitats per assajar i avaluar. Tanmateix, dependrà de la motivació personal i del grau d'accés o popularització de les noves tecnologies, el poder aprofitar-les al màxim i en benefici de tots.
Article publicat a la revista Valors (www.valors.org)
No hay comentarios:
Publicar un comentario