No es tracta d’una moda sinó del que ja podríem anomenar tot un fenòmen social. Facebook és una xarxa de xarxes, on s’hi pot fer coneixences i es pot recuperar amics oblidats pel temps o la distància.
Un dels trets que fa atractiva l’eina és la seva simplicitat de funcionament; és a dir, només cal que t’hi enregistri’s i amb una fotografia i unes petites descripcions sobre el teu perfil ja ets present en aquest nou univers virtual. L’altre fet rellevant és que la comunitat ja ha arribat a una massa crítica important a tot el món –amb més de cent milions d’usuaris- i això pot produir la sensació que “no ser-hi” sigui més costós que haver-s’hi donat d’alta i participar-hi de tant en tant. Val a dir que d’uns mesos ençà Facebook se’ns ha fet encara més proper gràcies a l’adopció de la nostra llengua propia, el cátalà; tot un plus en aquests dies que corren.
I és que Facebook té un dinamisme molt elevat. Hi ha qui es dedica a desenvolupar-hi aplicacions més o menys enginyoses i diverties. Hi ha qui ho aprofita per fer-se defensor radical de causes tan nobles i justes com variades, hi ha qui hi fa el seu anunci o ens comunica que s’ha fet fan d’un tal “Boris” que encara no sé qui és però que deu seu molt conegut a casa seva, o qui ens convida a anar a actes culturals de la ciutat, un parell o tres de cops per setmana. Com tot, pot arribar a ser una mica estressant, i també cal aprendre a dosificar-ho.
L’eina també s’ha demostrat com un mitjà privilegiat per allò que en diuen “selecció de personal” i no és d’extranyar donat que en aquest entorn les persones ens acostumem a mostrar bastant tal com som, amb les nostres neures, defectes i virtuts. És un espai virtual de llibertat, que alhora també planteja alguns reptes pel que fa al dret de la privacitat. Tanmateix, davant del dubte jo recomano llançar-s’hi i provar-ho, crec que l’experiència s’ho val, i que se’n poden extreure algunes lliçons i pràctiques ben interessants.
Anima’t, si encara no hi ets. Ens trobem al Facebook!
No hay comentarios:
Publicar un comentario