domingo, 19 de octubre de 2008

Google Trends, tendències globals


Esbrinar què està passant al món en relació a un tema concret cada cop és més a l'abast de tots. És a dir, podem disposar d'indicadors rellevants de forma força ràpida i efectiva per a qüestions que poden ser d'interès públic.

Una de les eines que treballa en aquesta línia és l'aplicació "Trends" de Google, la qual ens ofereix respostes interessants quan es tracta de comparar paraules clau, tot permetent diferenciar entre territoris i tenint en compte l'evolució que s'ha esdevingut al llarg del temps. Per exemple ¿Qui té més èxit a data d'avui entre els cibernautes nordamericans: el senador Obama o el senador McCain? ¿Quina proporció de popularitat té cadascun d'ells entre els diferents Estats membres? ¿Quin interès en l'audiència ha produït la posada en escena de la candidata republicana a la vicepresidència Sara Palin? Tota aquesta informació i més, és ben a prop nostre amb eines com www.google.com/trends

Hi ha experts en comunicació, com l'Antoni Gutiérrez-Rubí www.gutierrez-rubi.es, que auguren que en un futur proper una majoria de ciutadans tindran per costum contrastar l'autenticitat del que ens diuen els nostres líders socials, la coherència entre el que expressen i el que fan, gràcies als nous recursos que tindrem disponibles a la xarxa. Avui, tot just ens trobem a les beceroles de la semàntica de continguts, la seva significació i interprestació contextual. Tanmateix hi ha algunes aplicacions com la que està desenvolupant Google amb "Inquotes" http://labs.google.com/inquotes que permet una automàtica comparació entre frases o afirmacions de diferents persones sobre temes determinats recollits pels mitjans de comunicació.

Val a dir que tot just estem començant un apassionant camí.

No hay comentarios: