sábado, 20 de septiembre de 2008

Fem un Wiki, ràpid? ;-)

Si un dia tot sopant en un restaurant se t'acosta un desconegut i et desconcerta tot proposant-te de fer un wiki, de ben segur que pots reaccionar de diferents maneres: a l'estil de Vicky o de Cristina davant de del seductor i agosarat Bardem a la recent estrenada pel·lícula de Woody Allen o bé de forma menys apassionada però igualment amb interès per una nova forma col·laborativa de crear continguts a la xarxa. D'això darrer es del que ara es tracta.

Segons la Wikipedia (http://ca.wikipedia.org/) un o una wiki -del hawaià wikiwiki, ràpid- és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'una wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Una de les wikis més conegudes és la Wikipedia.

Has provat mai d'escriure un document a quatre, sis o vuit mans? amb les eines de wiki, pots. És a dir, gràcies a internet i les noves tecnologies s'obren noves possibilitats i una opció cada cop més aprofitada és que diverses persones s'involucrin en la redacció i correcció d'un mateix document, intervenint simultània o consecutivament en l'edició de materials en línia, disposant d'un registre perfectament detallat de quines han estat les aportacions que cadascut ha fet, quan les ha fet i amb la possibilitat de retornar el document a la situació d'edició en què s'havia estat en qualsevol moment anterior.

Potser a casa nostra encara no estem molt acostumats a crear informació via wikis, de fet potser ens passa que encara no hem explorat les potencialitats d'editar col·laborativament; certament que això presenta alguns reptes pel que fa a la forma de treballar, d'aprentatge i de desaprentatge d'hàbits i maneres de fer. En el món de l'empresa hi ha qui ja en comença a explotar a fons les possibilitats, tot augmentant la productivitat dels empleats, concentrant i distribuint la informació, disminuint el nombre de correus electrònics que viatgen amunt i avall diàriament.

Tot un món, el dels wikis, que anem descobrint: gaudint de les possibilitats que ofereix la xarxa i fent ús de les aplicacions d'ús social que cada cop tenim més a l'abast.

Si vols fer un wiki, ràpid, pots provar-ho amb (http://pbwiki.com)

No hay comentarios: