Segons Microsoft, cada dia s’efectuen més de 30 milions de presentacions davant de públic mitjançant la seva solució PowerPoint i, de fet, sempre es reprodueix la mateixa situació: hi ha persones que, com a assistents, no hauran pogut arribar a aquella cita i n’hi haurà d’altres que desitjarien tornar a visualitzar tant la presentació com tot allò que ha expressat el ponent durant la seva exposició. De fet hi ha diverses plataformes que permeten enregistrar la veu, la imatge i les presentacions; tanmateix un dels problemes principals rau en poder-ho compartir, ja que haurem de tenir en compte la tecnologia i les llicències que també haurà de disposar l’usuari final per a la correcta reproducció, i aquest no és un tema menor si el que pretenem és facilitar la divulgació efectiva del contingut. És per això que, una vegada més, ens caldrà ajudar-nos de solucions “en el núvol” que ens permetin superar les barreres de l’última milla.
Per a utilitzar Present.me només en cal carregar les transparències i el sistema ja s’encarrega de fer-les funcionar a lnternet; arribats a qui, ja podem prémer el botó d’enregistrament per activar la nostra webcam i anar fent avançar la presentació a mesura que anem explicant i comentant els continguts. Bé, però, què passa si ens equivoquem o no ens agrada com ha quedat el darrer fragment de l’enregistrament? Doncs, el sistema ens ho posa força fàcil donat que podem retrocedir, esborrar i continuar enregistrant com si res no hagués passat. Un cop acabat el procés ja ho tenim llest per compartir el contingut o bé mantenir-lo en privat per a ús personal.
Crec que aquest tipus de solucions ens han de permetre avançar i promoure una major cultura d’excel·lència en comunicació per a professionals, organitzacions i empreses, gràcies a l’adopció gradual de les noves tecnologies. Present.me pot ser un bon recurs per a fer un salt qualitatiu i ampliar les nostres capacitats comunicatives; tanmateix també són nous els reptes que es plantegen: les habilitats que ens cal desenvolupar per a explicar i captivar l’audiència, estar ben atents a la vocalització, el ritme i l’entonació, saber com millor ubicar-nos davant d’una càmara i quina és la il·luminació necessària o bé conjuntar vestit i fons d'escenari. Es tracta doncs, d’aprendre i posar en pràctica nous coneixement i tècniques per a comunicar-nos millor en un món tecnològic que ens obre, de bat a bat, les seves possibilitats.
