domingo, 22 de febrero de 2009
La alquimia de las multitudes · Más allá de Google
La alquimia de las multitudes. Cómo la web está cambiando el mundo. Es tracta del nou llibre d'Editorial Paidós escrit per Francis Pisani (www.francispisani.net), blocaire especialista en noves tecnologies (www.transnets.net) i columnista de El País i Dominique Piotet, director de la filial americana d'Atelier (www.atelier-us.com) i assessor en estratègia a Internet. El llibre sosté la tesi que en la societat actual la "digital literacy" o alfabetització digital del ciutadà és quelcom que s'esdevé cada cop més crític per desenvoldre's competentment; ens cal aconseguir la necessària destresa per localitzar la informació allà on es troba, processar-la i comprendre-la, i fer-ho just en el moment en que ho necessitem. Tanmateix cadascú de nosaltres caldrà que faci un nou pas endavant i esdevingui capaç de crear i difondre nous missatges; aquestes són les noves habilitats a desenvolupar, segons els autors. En tot aquest context també pren cada cop més força el fenòmen de la "web 2.0", Pisani i Piotet van recórrer Sillicon Valley per parlar-ne del tema amb els millors experts i van evidenciar que el més important no era tan el nombre d'usuaris d'internet -actualment gairebé ho és la quarta part de la població mundial- sinó els nous usos, és a dir, què fem a Internet, amb Internet. Tot això afecta alhora al món de la publicitat on ja es deixen de banda les campanyes de e-mailing per passar al marketing relacional, com passa a Facebook, amb noves lògiques, nous nitxos d'audiència i maneres de fer que cada cop deixen més enrere qualsevol concepció tradicional.
Más allá de Google. Llibre publicat per Infonomia (www.infonomia.com) i redactat per Jorge Juan Fernández (www.jorgejuanfernandez.com)
a partir d'un repte que Alfons Cornella va llançar a la seva xarxa d'Infonomistes: "sigueu valents i definiu aquells criteris o quasi-lleis que heu anat descobrint i contrastant amb la vostra feina diària". I la crida no va caure en terra erma i van ser vàries desenes les propostes que arribaren: moltes d'elles agosarades, d'altres plenes de sentit comú, d'altres curioses i increïblement lúcides. Tota una tasca que ha portat uns quants anys fins a veure la llum. Algunes aportacions que és obligat citar és la reformulada Llei de la Gravetat, que en paraules d'avui en dia ens diu que "qui sap, atrau" ¿Cert que s'acompleix en qualsevol situació? o la Llei de Suitt "Quan millor siguis cercant informació a la web, menys informació et caldrà retenir al cervell". Em pregunto si aquesta derivada és del tot positiva o bé ens presenta nous reptes ben difícils d'afrontar. I l'actual Llei de la miopia en la cerca d'informació, es a dir "el que no trobis a Google és com si no existís". Es tracta doncs d'un llibre molt amè que, més enllà del seu cientifisme, el que si que ens aporta es una visió fresca i novedosa de com apropar-nos i aprendre d'uns paradigmes informacionals sobre els que ni de bon tros s'ha escrit tot i sobre els quals cadascú de nosaltres en guarda una part d'aquella veritat completa que entre tots cerquem. Pots descarregar-te'l sencer a www.infonomia.com/pdf/Mas_alla_de_Google_2008.pdf
Suscribirse a:
Entradas (Atom)