domingo, 29 de noviembre de 2009

Scivee: donant més visibilitat la ciència

Com que la ciència també evoluciona en clau electrònica, cada vegada s'esdevé més necessari, per a l'avanç de la mateixa, anar més enllà dels documents en suport imprès. Hi ha qui opina que el format tradicional pot esdevenir un factor limitant ja que ens cal disposar de grans quantitats de dades i informació per tal de, simplement, mantenir-nos al dia. Aquest fet, s'esdevé una tasca realment desbordant si no n'aprofitem -de manera encara més eficaç- els recursos digitals.

Scivee (www.scivee.tv) és un portal que s'adreça a la comunitat científica i que facilita la compatició de continguts en qualsevol àrea de coneixement. Aquesta eina permet, entre d'altres funcionalitats: carregar vídeos, associar el material audiovisual amb literatura científica (text i imatges), crear podcasts, presentacions, etc. La mateixa plataforma ja ofereix senzills tutorials per a la creació de contingut multimèdia. Cal tenir present que una bona part dels nous professionals que s'endisen en el món de la recerca ja han crescut i s'han format incorporant l'ús intensiu d'eines a la xarxa. És per això que ens trobem cada vegada més a prop d'emprendre una nova revolució també en l'àmbit de la comunicació científica.



Aconseguir dades rellevants, saber-nos qüestionar, plantejar hipòtesis interessants i sobretot saber-ho comunicar a la nostra comunitat de forma clara, són habilitats que amb molta seguretat cada vegada aniran agafant més rellevància; sobretot veient el ritme amb el que coneixement avança des de qualsevol àrea. La plataforma Scivee permet posar tot això en valor i aporta un alè d'aire fresc i renovat al tradicional món dels "papers" del món de la recerca. No sé si es tracta de formar els recercaires en coneixements multimèdia, però sembla clar que aquests professionals, com també s'esdevé en el món dels periodistes, veuran ampliades les seves potencialitats si saben fer ús d'unes eines -web 2.0- que essent cada vegada més a l'abast, ofereixen sorprenents nous recursos.

Potser Scivee no deixi de ser, en el fons, una mena de canal Youtube que es focalitza en el món científic. Tanmateix, si Youtube ha popularitzat tota mena de situacions, anecdòtiques o transcendents, no estaria de més que Scivee ens captivés per apropar-nos a l'àrid món de les dades i l'evidència científica, amb el suport d'entorns multimèdia que aporten a aquesta experiència un suggerent valor afegit.

domingo, 1 de noviembre de 2009

Google Wave: onada o sunami?

Tot just engego l'ordinador i rebo a la safata d'entrada l'esperada invitació per accedir a la plataforma de comunicació i networking en temps real "Google Wave" (http://wave.google.com) creada en codi lliure. D'entrada he pogut evidenciar que un petit grup amics entusiastes de la web 2.0 han aconseguit l'accés a aquesta novedosa plataforma: en Lluís, en Genís, en Bernat, en Ramon i l'Enrique són un bon senyal quan s'hi posen en un tema d'aquests. He fet un primer capbussament tot mirant de descobrir algun tresor ocult i, la meva impressió, és que encara ens trobem en un estadi força inicial de l'una plataforma prometedora en la que el millor encara està per venir; sobretot caldrà observar el fenomen quan arribem a la massa crítica d'usuaris que utilitzin l'entorn. Google Wave es presenta com un canvi de model pel que fa al concepte de correu electrònic tal com avui en dia el coneixem, i més després de veure la interessant posada en escena realitzada durant la trobada de desenvolupadors (Google I/O) a San Francisco. Però en concret, què té d'especial Google Wave? Es tracta d'un accelerador de la comunicació entre usuaris que treballen en temps real i que tenen una clara visió de treball en equip. L'eina permet compartir mapes, videos, contactes, fotografies, xats... Es tracta de quelcom radicalment novedós i rellevant? o bé ens trobem davant d'una aplicació més per afegir al nostre farcit calaix d'utilitats? Més aviat crec que és tracta d'una peça que pretén dotar de més coherència i usabilitat a l'entramat d'aplicacions de Google. En tot cas és el que avui marquen els signes dels temps i una opció interessant per incrementar l'eficiència i productivitat de les organitzacions que ja pensen en noves eines i processos de treball en xarxa amb eines d'ús generalitzable. D'altra banda, Microsoft, que també ha desenvolupat el seu entorn col·laboratiu anomenat Share Point també visualitza escenaris que maximitzaran la connexió entre persones, processos i informació. Per a Google la clau és el concepte de "wave" entès com a "conversa" en la que hi poden participar tantes persones com es desitgi, extenent la comunicació en forma d'ones en les que cada usuari n'esdevé un potencial amplificador. Possiblement Twitter o el mateix Facebook en aquests moments ja estiguin fent plantejaments davant d'aquest nou concepte que promet revolucionar el mogut món de les aplicacions a la xarxa.

(Article per a la revista Valors www.valors.org)